Мъжете стареят много по-бързо от жените. Ново проучване установи причината, поради

...
Мъжете стареят много по-бързо от жените. Ново проучване установи причината, поради
Коментари Харесай

Учени разкриха защо жените живеят по-дълго от мъжете

Мъжете стареят доста по-бързо от дамите. Ново изследване установи причината, заради която дамите нормално живеят по-дълго от господата.

Последните постоянно губят своята Y хромозома, което от своя страна води до сърдечна непълнота и вследствие на това преждевременна гибел.

Според учените към 40% от 70-годишните мъже губят тази хромозома. Научна публикация, оповестена в Science Daily, демонстрира, че мъжете могат да се възползват от лекарство, което обезврежда тези резултати. 

Професор Кенет Уолш от Университета на Вирджиния, който управлява изследването, изяснява, че изключително след 60 години мъжете умират по-бързо от дамите. Последните като че ли биологично остаряват по-бързо. С възрастта Y хромозомите стартират да се изчерпват в клетките на мъже, процесът в действителност се форсира при пушачите. Лекарството пирфенидон, което към този момент е на пазара, може да помогне за превръщане на резултатите от загубата на хромозома, споделя професор Уолш.

Използвайки технология за редактиране на гени, откривателите създадоха и тестваха модел при мишки, с цел да схванат по-добре въздействието на загубата на Y-хромозома в кръвта. Установено е, че развиването на болести, свързани с възрастта, се форсира при гризачите, което прави животните по-податливи към сърдечни проблеми. Това в последна сметка докара до по-ранна гибел. 

Ефектите от загубата на Y-хромозома при мъжете също са следени от откриватели, анализиращи данни, събрани от British Biobank. Установено е, че загубата на Y хромозома е обвързвана както със сърдечна непълнота, по този начин и със сърдечно-съдови болести.

Изследователите са уверени, че откритията им ще оказват помощ на мъжете да живеят по-дълго. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР